google-site-verification=D8EpWb4QSIfzEjsFob-PxKmHRwJZQ4wIbdC_6lCQ-ms
התקפי חרדה - מדוע זה קורה?
מהו התקף חרדה ומהי הפרעת חרדה?
התקף חרדה או התקף פאניקה הם התקפים אשר מופיעים ללא סיבה נראית לעין. כאשר אדם חווה התקף חרדה הוא עלול לחוש פחד גדול המשולב בתחושות גופניות של עילפון, דופק לב מואץ, הזעת יתר, או זיעה קרה, תחושת חום בכל הגוף, סחרחורת, צורך דחוף לשירותים ועוד מגוון תסמינים.
התחושה המלווה במהלך התקף חרדה מאוד מפחידה שכן היא מלווה בתחושת מחנק או התעלפות. למרות מגוון התסמינים אשר מאוד מפחיד לחוות אותם, לרוב המצב אינו מסוכן, ויש לו טיפול מגוון טיפולים המוצעים.
הפרעת חרדה לעומת התקף, מתפתחת כאשר אנחנו מנסים להבין בצורה הגיונית מדוע זה קורה לנו. כך אנו עלולים להניח מסקנות שגויות ולקבל הסברים אשר עלולים להיות שגויים, וזה יתבטא בסופו של דבר בהתנהגות שלנו ובהתייחסות שלנו להתקף. אם בעקבות התקפי חרדה אנו מנסים להימנע מפעילויות שונות שלדעתינו ימנעו את ההתקף הבא, כמו: חטפתי התקף חרדה כשהייתי עם חבר, לכן לא אבקר את החבר הזה יותר. תתפתח התנהגות מניעתית בלתי רצונית אשר מובילה להפרעת חרדה כרונית, מה שעלול ליצור את הדבר ההפוך ממניעת ההתקפים.
כמה זמן נמשך התקף חרדה?
התקף חרדה ממוצע, מתחילתו ועד לשיא עוצמתו יימשך לרוב בין 2-5 דקות בלבד. בפרק זמן זה ההתקף מגיע לשיאו ואחריו נותרת תחושה לא נוחה או מפחידהלאחר זמן לא ארוך, נוצרת תחושת הקלה בעוצמת התחושות המאיימות והגוף נרגע.
כאשר חשים שהתקף החרדה מתחיל, רצוי להפעיל טכניקות הרפיה שיכולות להפחית משמעותית את עוצמת ההתקף ולהחזיר את השליטה העצמית במצב. טכניקות כאלה ניתנות ללימוד במסגרת טיפולים קוגניטיביים-התנהגותיים כגון טיפול cbt, ויש כמובן גם תמיד את האפשרות תרופתית שהן מצויינות להורדת ההתקף.
אז מה באמת קורה בגוף בזמן התקף חרדה?
התקף חרדה הינו למעשה אזעקת שווא של מערכות ההתרעה של הגוף. מערכות אילו מופעלות כשיש חשש לסכנה המאיימת על האדם ולכן היא חיונית, אך חשוב לדעת כי מערכות אילו הן מאוד עתיקות אבולוציונית ולכן הם לא מותאמות לחיים של היום.
התסמינים הגופניים שקורים בזמן ההתקף הם בעצם הדרך של הגוף להכין את עצמו לקראת התמודדות עם איום כגון לחימה או בריחה. מערכת זו רגישה מאוד ולכן לפעמים היא מופעלת גם כאשר אין איום סביבנו. מערכת הפחד בגוף שלנו יכולה להיות מופעלת ללא סיבה ממשית נראית לעין.
אז האם זה אומר שאזעקת שווא זו היא בעצם התקף חרדה? התשובה היא כן ולכן כמה שקה להבין זאת בזמן ההתקף, חשוב להבין כי אלו תחושות שעוברות ומנגנוני ההתראה של הגוף יידעו לווסת את התחושות המפחידות, לכן פאניקה לא תעזור. הגוף לא יכול להישאר לאורך זמן במצב של עוררות לאורך זמן, האדרנלין מתחיל להתפרק, והמערכות חוזרות לקצב הפעילות הרגיל שלהן.
האם יש טיפול להתקף חרדה?
כן. לרוב, בהפרעת חרדה, אנו נהיים רגישים יתר על המידה לסימני הגוף ולכן אנו עלולים לפרש כל הזעה קטנה כסימן להתקף מתקרב ומיידית נפתחת את הפחד אליו.
את סיבת ההתקף, או הטריגרים המובילים להתקף, ניתן לנסות לברר במסגרת טיפול פסיכולוגי או בטיפול cbt התנהגותי קוגנטיבי. זה אפילו מומלץ ביותר על פי רוב המחקרים שנעשו בנושא, במיוחד אם התקפי החרדה מפריעים להנהלות היומיומית של האדם.
שיטות לטיפול בהתקף חרדה:
--------------------------------------------------------------------------
לקביעת טיפול וייעוץ צרו קשר
אודליה חן – מטפלת cbt
טלפון: 054-4428514
מייל: odeliachen57@gmail.com